Beytülhikme Anlatısı Üzerine Bir Tematik Analiz: Tarihin İnşası

Yazarlar

  • Ahmet Yasin Tomakin Amasya Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

İslam Tarihi, Tarih Yazımı, Tercüme Hareketi, Beytülhikme, Tematik Analiz

Özet

Bu çalışma, İslam bilim ve medeniyet tarihi anlatılarında önemli bir yere sahip olan Beytülhikme kurumunu incelemektedir. Abbasiler Dönemi’ne ait bu kurum, çoğu zaman dönemin tercüme hareketiyle birlikte ele alınmakta ve literatürde yoğun anlatılarla temsil edilmektedir. Ancak tarihî kaynaklarda yer alan sınırlı bilgilere rağmen kurum hakkında sunulan kapsamlı ve detaylı anlatılar, ciddi bir problem alanı oluşturmaktadır. Beytülhikme'ye dair bazı anlatıların veri temeli zayıf olmasına rağmen tekrarlandığı ve kabul gördüğü gözlemlenmektedir. Bu durum, tarihî bilginin nesnel gerçeklik değeri ile anlatı düzeyindeki inşası arasındaki ilişkiyi sorgulamayı gerektirmektedir.

Bu bağlamda araştırma, modern Türkçe literatürde Beytülhikme’nin nasıl anlatıldığını ve bunların hangi tarihsel ve epistemolojik yaklaşımlarla şekillendiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş ve veriler tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Örneklem olarak, 2015–2024 yılları arasında Türkiye’de yazılmış altı yüksek lisans tezi seçilmiştir.

Analiz sonucunda üç anlatı kategorisi tespit edilmiştir: bilim-sever aktör anlatısı, kurumsal kapasite anlatısı ve medeniyet misyonu anlatısı. Bu anlatılar, tarihin inşası teması etrafında birleşmekte ve tarihî olguların belirli ideolojik ve metodolojik çerçevelerle sunulduğunu göstermektedir. Bulgular, araştırmacıların tarihsel gerçekliği nesnel bir bütünlük içinde kurma çabalarının, pozitivist tarih anlayışına yakın bir yaklaşımı benimsediğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, geçmişin anlatıya dönüştürülmesi süreci üzerine eleştirel bir değerlendirme sunmakta; çokça incelenmiş tarihsel bir kurumu merkeze alarak, parçalı kaynaklardan kapsamlı tarih anlatıları inşa etmenin imkânını ve barındırdığı riskleri tartışmaya açmaktadır.

Referanslar

Abduhalimov, Bahrom. Beytü’l-Hikme ve Orta Asya’lı Alimlerin Bağdat’taki İlmi Faaliyetleri (IX.-XI. yy). İstanbul: Hikmetevi Yayınları, 2021.

Alan, Ayşe. İbnu’n-Nedîm’in el-Fihrist Adlı Eserine Göre Tercüme Faaliyetleri ve Mütercimler. Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2016.

Aslan, Eylem. Türk-İslam Felsefesinde Beytü’l Hikme ve Felsefe Çalışmaları. Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.

Avcı, Yusuf Alparslan. Beytü’l-Hikme’nin Kelâm İlminin Gelişimine Etkisi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2023.

Bergstrasser, G. Hunain ibn Ishaq: Uber die Syrischen und Arabischen Galen-Ubersetzungen (Risâletü Huneyn b. İshak ilâ ‘Alî b. Yahyâ fî zikri mâ türcime min kütübi Câlînûs bi-‘ilmihî ve ba‘zi mâ lem yütercem). Leipzig, 1925.

Burgu, Abdullah. Abbâsîler’de Tercüme Faaliyetleri. Konya: Selçuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2017.

Demirci, Mustafa. Beytü’l-Hikme. İstanbul: İnsan Yayınları, 2016.

Erden Biçer, Şükran. Beytül’l-Hikme ve Tercümeler Dönemindeki Önemi. Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2020.

Gutas, Dimitri. Yunanca Düşünce Arapça Kültür: Bağdat’ta Yunanca-Arapça Çeviri Hareketi ve Erken Abbasi Toplumu. çev. Lütfü Şimşek. İstanbul: Kitap Yayınevi, 2015.

İbnü’n-Nedîm, Ebü’l-Ferec Muhammed b. İshak. el-Fihrist (Çeviri-Metin). çev. Ramazan Şeşen. İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları, 2019.

Kanar, Yüksel. Abbâsî Devrimi, Bağdat ve Beytü’l-Hikme. İstanbul: Mahya Yayınları, 2017.

Menek, İbrahim Halil. Tarihsel Bir Çokkültürlülük Örneği: Bilimsel-Çeviri Faaliyetleri Çerçevesinde Erken Abbasi Dönemi Çokkültürlülüğü. Gaziantep: Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Doktora Tezi, 2020.

Polat, Yusuf. Bir Eğitim ve Tercüme Kurumu Olarak Beytü’l-Hikme. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2015.

Şenel, Samet. Halife Me’mun’a Kadar İslam Dünyasında Çeviri Faaliyetleri. Sakarya Üniversitesi, Doktora Tezi, 2022.

İndir

Yayınlanmış

2025-07-03

Nasıl Atıf Yapılır

Tomakin, A. Y. (2025). Beytülhikme Anlatısı Üzerine Bir Tematik Analiz: Tarihin İnşası. DARUŞŞİFA İSLAM TIP TARİHİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, 4(1). Geliş tarihi gönderen https://dasitad.com/index.php/darussifa/article/view/83